ЦЕЛИНАТА-ТОЛКОВА ЗДРАВОСЛОВНА И ВКУСНА

Целината е изключително полезно растение, което често намира приложение в нашата кухня. Наричано още кервиз, то се среща често и се развъжда по най-различни части от света като Европа, Северна Африка, Сибир, Азия и Северна Америка. Целината е годна за консумация както сурова, така и варена.

Целината съперничи на лимона

По съдържание на витамин С малка глава целина съперничи на лимона, портокала и грейпфрута. За здрав сън, при тежка умствена и физическа умора, за сваляне на кръвното налягане вземете малка главичка (колкото яйце) целина. Настържете я на ситно ренде и я разбъркайте с непълна чаена чаша прясно мляко. Вечер се приема преди лягане 10-15 минути.

През студените месеци болките от артрит и ставен ревматизъм се усилват. Можете да ги облекчите ако в литър вода пуснете две средно големи глави целина, предварително обелени и нарязани като за компот. Оставете ги да поврат докато омекнат. Прецедете течността в бутилка, а парченцата – в буркан.

Съхранете ги на студено, но не и в хладилник. Целината се пие 3-4 пъти дневно на гладен стомах, а резенчетата се ядат по малко през целия ден. Това продължава ежедневно 20-30 дни.

Целината не се препоръчва на диабетици, при хора с увредени бъбреци и възпален пикочен мехур.

Целината е с ниско съдържание на калории

Целината е с ниско съдържание на калории, 100 грама от корените й съдържат едва 42 калории. Въпреки това самото растение е плътно и създава чувство на ситост, ето защо е чудесен зеленчук, ако се стремим да отслабване.

Целината помага за подобряване на здравината на костите

Целината може да помогне за заздравяване на костите. Една чаша от 156 грама целина съдържа 64 микрограма витамин К или около 80% от препоръчителната дневна доза. При достатъчен прием на витамин К костната система се заздравява, подобрява се абсорбацията на калций и се предотвратява рискът от остеопороза.

Целината помага за подобряване на мозъчната функция

Витамин К е изключително полезен за подобряване на мозъчната функция, а той изобилства в кервиза. Витаминът е от съществено значение за производството на сфинголипиди, които образуват миелиновата обвивка около нервите. Изследвания показват, че целината е изиграла ключова роля при пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер, защото зеленчукът ограничава невроналното увреждане в мозъка.

Целината съдържа много антиоксиданти

Целината е и много богата на антиоксиданти като фалкаринол, фалкариндиол, панаксадиол и метил-фалкариндиол. Тези антиоксиданти откриват и елиминират свободните радикали, които от своя страна увреждат здравите клетки и ги превръщат в ракови.

Целината регулира кръвното налягане

Целината помага и за поддържане на нормалното кръвно налягане. Благодарение на високото си съдържание на калий и натрий кервизът предотвратява риска от хипертония. Една чаша целина съдържа 468 милиграма калий, а натрият е 156 милиграма.

Целината подпомага метаболизма

Манганът също е едно от полезните вещества, които се съдържат в целината. Той е необходим за развитието на организма, метаболизма на веществата, изграждането на костите, за здравината на кожата. Манганът предпазва организма от действието на свободните радикали.

Целината е полезна за профилактика на рака

Проучвания доказват, че целината има положително въздействие при борбата с рака. Тя е богата на витамин С – една чаша кервиз осигурява 21% от дневната доза витамин С. Това действа като антиоксидант за отстраняване на токсините от организма. Витамин С може да унищожи свободните радикали, които превръщат здравите клетки в ракови клетки.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Shopping Cart