ИСТОРИЯТА НА ЧЕРВИЛОТО ОТ МИНАЛОТО ДО ДНЕС

Когато купуваме тази или онази козметика, рядко се замисляме откъде е дошла и в края на краищата зад всеки артикул се крие цяла история. И сега ще ви разказкажем историята на една от най-обичаните от жените козметика – червилото. 

Как се появило и какви промени е претърпяло, за да можем да го видим такова, какъвто е сега? Разкриваме всички тайни.

Изненадващо, жените започват да рисуват устните си от най-древни времена . Учените обмислят версията, че първото червило е украсявало устните на жените в епохата на неолита. Това се доказва от примитивни пещерни изображения с рисувани устни.Следи от първото червило са открити в древен Вавилон – там жените постигат ярък цвят на устните със специална смес от полускъпоценни камъни, натрошени до най-малките частици.

\"\"

Древните египтяни (считани за първите изобретатели на червило) обожавали ярките устни. В Древен Египет  е било много модно да се боядисват тъмни устни , така че жените трябвало буквално да следват поговорката „красотата изисква жертва“, защото за яркостта на цвета към червилото били добавени много вредни вещества – бром, железен оксид. А блясъкът на червилото се придавал от рибни люспи.Египтяните толкова обичали червилото, че дори го вземали със себе си в „задгробния живот“.
\"\"

Използвали  червило и в древна Гърция. Известният мит за ябълката на раздора говори за това колко е била популярна. Спомнете си историята – принц Парис решил спора между трите богини: Герой, Атина и Афродита – коя от тях е по-красива. Той присъдил победата на  последната, а след това се оказало, че богинята на любовта спечелила с хитрост, нанасяйки пудра и червило.

Дамите от Древна Русия също обичали да се украсяват – с помощта на натрошена тухла, цвекло, ягоди и малини.

Епохата на Средновековието вече не била толкова приятна – използването на червило се приравнявало с магьосничеството, за което „вещиците“ лесно биха могли да бъдат изпращани на клада.

За щастие всичко се промени с Ренесанса.
\"\"

Всичко започнало  с кардинал де Ришельо. Той много обичал аромата на ябълки – толкова много, че заповядал да му направят специален ароматен мехлем, който той нарекъл червило (от френския pomme – ябълка). Той започнал да намазва върха на носа или горната си устна с тази новост, наслаждавайки се на любимата си миризма. Това червило било безцветно. Но модните му съветници бързо осъзнали как могат да променят това и предположили да добавят към нея багрила.

При двора на Луи XVI червилото се е използвало не само от жени, но и от мъже. Било съвсем в реда на нещата. За да предотвратят изчезването на контурите на устата в брадата и мустаците, придворните ги подчертавали с черен въглен.

Популярността на тази  козметика била толкова голяма, че през XVII век парламентът дори приел закон, който дава на мъжете право да се разведат със съпругата си, ако след сватбата забележи, че тя не е толкова красива, колкото през периода на сватовство (изглежда, че такъв закон би могъл да съществува и сега , нали?)

\"\"

Датата на раждане на модерното червило може да се нарече 1903 година. На Световното изложение в Амстердам било представено средство, базирано на еленови мазнини и много повече приличало на червилото, с което сме запознати днес.

Но първото червило в гилза било предложено от марката Guerlain, като буквално направило революция в света на козметиката. Наистина гилзата с усукващ механизъм била невероятно удобна за използване. Преди това червилото се съхранявало в буркани, кутии, произведени под формата на пръчици и прах.

\"\"

Но дотогава червилото все още било достояние на привилегированите сектори на обществото, защото било много скъпо. Първата гилза  червило, която всяка жена може да си позволи, била пусната от Елена Рубинщайн.

А през тридесетте години Hazel Bishop, основателят на едноименната марка козметика, създал още една революционна новост – дълготрайно червило.

В онези години червилото станало буквално култ благодарение на филмовите звезди Марлен Дитрих, Грет Гарбо, Джоан Крофорд, които се влюбили в него.

\"\"

В един момент популярността на червилото била леко засенчена от по-лекия му „приятел“ – гланцът за устни, който между другото е изобретен през 1932 г. от Max Factor. Но всички тенденции в крайна сметка се върнаха към червилото, защото т0, както нищо друго, подчертава красотата на женските устни.

\"\"


http://www.borovprashec.bg/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Shopping Cart