7-ТЕ ЧОВЕШКИ ЧАКРИ-ТАКИВА КАКВИТО СА

За живота на човека са отговорни 7 човешки чакри, които са разположени по протежение на гръбначния стълб. Всеки от тях има своя собствена функция. Те са отговорни за физическото, психическото и психическото здраве на човек.

Човекът е дъга с  всичките й седем цвята . Това е неговата красота, това е неговият проблем. Човекът е многостранен, многоизмерен. Не е просто – той е безкрайно сложен. И от тази сложност се ражда онази хармония, която наричаме Бог – божествена мелодия. Човекът е мост между животното и божественото . Животните са безкрайно щастливи, грижите и неврозите са им чужди. Бог е безкрайно щастлив и осъзнат. Човекът е точно между тях. Останал в очакване, той винаги се колебае – да бъде или не да бъде? © Ошо

\"\"

Чакрите са в финото етерно тяло на човек. Чакрата има формата на конус с диаметър до 5 сантиметра, който постоянно се върти. Тези шишарки се стесняват, когато навлизат в тялото и се „свързват“ с гръбначния стълб. Гръбначният стълб е основният енергиен стълб на човек. В зависимост от местоположението, всяка чакра контролира работата на определени органи и системи на човек и ги подхранва с енергия. Те имат специален ефект върху човешката ендокринна система, която регулира всички процеси в човешкото тяло.

Всичките седем чакри постоянно се въртят и вибрират. Благодарение на това те привличат енергията на Вселената и я предават по всички канали към тялото. Когато се завърти вдясно, чакрата се изпълва с мъжка енергия, която е отговорна за силата на волята, агресията, жаждата за сила и енергичната активност. Ако вляво – привлича женската енергия. Ако се включите в духовно саморазвитие, можете да се научите да виждате завоите на чакрите и независимо да променяте траекторията на тяхното движение.

Цялата енергия от Вселената, околните хора и предмети навлиза в седемте чакри и след това се разпръсква по цялото тяло. Чакрите са енергийни центрове, чрез които се осъществява енергийно-информационният обмен на тялото с околната среда.

Чрез чакрите тялото се зарежда с енергия и се отделя отпадъчната енергия. Къде отива изразходваната човешка енергия? Поглъща се от растителния и животински свят или от друг човек.

7 основни човешки чакри са разположени в следните области:

  • Седмата корона (сахасрара) се намира в района на Темечка;
  • Шестата чакра „трето око“ (адйна) е разположена в централната част на челото;
  • Петата чакра на гърлото (вишудха) се намира в гърлото (щитовидна жлеза);
  • Четвърта сърдечна чакра (Анахата);
  • Третата чакра на слънчевия сплит (манипура) е разположена в пъпа;
  • Втората сексуална, свещена чакра (свадхистана) вибрира в областта на срамната област;
  • Първата коренова чакра (муладхара) се намира в перинеума.

КАК СЕ ПРЕДАВА ЕНЕРГИЯ В ТЯЛОТО И КАКВО ОЗНАЧАВА?

\"\"

Проявата на енергия се осъществява чрез кореновата чакра, която работи на ниски честоти и през корона с най-висока честота. Човешкото тяло не е в състояние директно да приема честоти, поради което ги трансформира в усещания, мисли и емоции.

Защо казваме толкова често, че ни липсва енергия, чувстваме се изтощени и уморени? Нарушаването в дейността на седемте чакри на човек се улеснява главно от това, че човекът е в стрес от миналото, „заседнал“ в миналото или се тревожи за бъдещето. Подобни мисли и преживявания изпомпват всички жизнени сили от човек. Ето защо във всички книги за саморазвитието ще намерите фразата, че най-важното е „тук и сега“. Разбира се, енергийните вампири също допринасят за нарушаване на дейността на чакрите – хора, които изсмукват липсващите енергийни спектри от друг човек. Това води до нарушаване на чакрите и заболявания.

Всяка чакра е свързана в човешкото тяло с една от ендокринните жлези. Това образува канал, по който цялата енергия се прехвърля от чакрите във физическото тяло. Тази енергия се нарича енергия на живота, тъй като помага на човек да живее и да се развива психически и физически.

ЗНАЧЕНИЕТО НА ЧАКРИТЕ

Смисълът на чакрите е, че те приемат по-висока енергия и я трансформират в по-ниска честота, която се предава на нашето тяло.

Високо духовно развити хора могат да поемат повече енергия, други по-малко. Универсалната енергия е толкова мощна, че ако влезе в тялото без преобразуване, тогава би имало неуспех във всички телесни системи. Чакрите изпълняват функцията на трансформатори и конвертори на тази енергия в тази, която човешкото тяло може да абсорбира и поддържа.

Човекът се състои от материалните, астралните, умствените и духовните слоеве. Всеки слой работи с определена честота и вълна. Ако работите върху себе си, разширявате съзнанието си, мислите позитивно, правилно насочвайте въображението си, медитирайте, можете да се освободите от негативността, да подобрите здравето си и да се излекувате от всяка болест.

СЕДЕМ ЧОВЕШКИ ЧАКРИ

Концентрирайки се върху определена чакра, можете да излекувате всяка болест и да подобрите психологическото си състояние. Помислете какво ви притеснява най-много, кое сте най-обсебен и работете върху това. За да знаете с коя от седемте човешки чакри трябва да работите, нека разберем коя чакра е отговорна за какво.

Първият енергиен канал е коренната чакра (муладхара)

Намира се в перинеума, има нюанси на черно, червено и синьо. Има звука на \“лами.\“ Тя отговаря за стабилността, инстинктите за самосъхранение и сигурността. Елемент – Земя. Тази чакра в човешкото тяло контролира работата на надбъбречните жлези, червата, простатата. Той е отговорен за сексуалната сфера на човек и влияе върху състава на кръвта. Провалът в работата на Муладхара води до запек, нежелание за развитие, летаргия и депресия. Той е отговорен и за заболявания на кръвта, гърба и кожата.

Тази чакра създава основата за живота на човешкото тяло. Благодарение на Муладхара се развиват останалите шест чакри.

\"\"

Свадхитхана чакра

Той се намира в областта на срамната област, оцветен е в нюанси на оранжево, жълто и синьо. Мантра – звукът на „ти“. Той е отговорен за промените в живота, сексуалността, креативността, чувствителността и честността. Има творческа енергия. Елемент – вода.

Тази чакра контролира работата на половите жлези, лимфните потоци, бъбреците и гениталиите. Ако чакрата се провали, възникват чести мускулни крампи, алергии, импотентност и безплодие, депресия.

Цялата сексуална енергия е концентрирана в свещения център. Основната му функция е осъзнаването и приемането на друг човек. Ако Svadhistana функционира правилно, тогава човекът ще бъде внимателен към хората, способен да уважава чувствата на другите. Тя отговаря и за репродуктивните функции.

Манипур

Това е третият център на слънчевия сплит на жълто или лилаво. Мантра – звукът на „овен“. Тя отговаря за себепознанието, поставянето на цели и вътрешната сила. Елемент – огън.

Той има пряк ефект върху функционирането на белите дробове, стомашно-чревния тракт, панкреаса, жлъчния мехур и черния дроб. 
Когато се случи неуспех в Manipur, се образуват камъни в жлъчката, диабет, хипертония, язви и гастрит.

Чрез центъра на слънчевия сплит се осъществява възприемането на света, пренасянето на нашата енергия в Космоса. Насърчава умственото и физическото развитие, вътрешната сила, способността да се изпълнява. Чрез него се определя дали човек ще бъде водач или роб, дали ще може да постигне целите си. В него възниква желанието да се постигнат определени височини, сила и високо положение.

Анахата чакра

Третият сърдечен енергиен център. Това е центърът на любовта. Има нюанси на зелено, червено и розово. Мантра – звукът на „ями“. Елемент – въздух.

Засяга работата на сърцето, кръвоносните съдове, белите дробове, състоянието на кожата. Неуспехът на чакрата води до чести настинки, сърдечни болки, хипертония, постоянен стрес, безсъние, хронична умора.

Тази чакра свързва трите долни и три горни чакри помежду си. Така физическото тяло и емоционалният център са в състояние да се свържат с центровете на развитие на духа и ума.

Той е източник на любов към хората, грижи и състрадание. Той помага на хората да се чувстват интуитивно, което прави възможно установяването на контакти с другите. Анахата ни позволява да усетим красотата и хармонията на този свят и е отговорна за проявите на творчеството.

Всички емоции, преминавайки през Анахата, се пречистват и преминават в личната сила на човек.

Викрадха чакра

Намира се в гърлото, има сини и червени нюанси. Тя носи отговорност и общителност. Мантра е звукът на ам. Той е взаимосвързан с гърлото, щитовидната жлеза, белите дробове, ушите и мускулната система.

Дисбалансът води до затруднено общуване, бавна реч, белодробни заболявания, мигрена, мускулна болка, ниско самочувствие и възпаление на ухото.

Тази чакра ни помага да изразим всичко, което е вътре в нас. Помага да покажем своите емоции, чувства, чувства и да проявим креативност.

\"\"

Аджна чакра – третото око на човека

Разположен в средата на челото, има нюанси на синьо и лилаво. Той е отговорен за вдъхновението, развитието на духовността, осъзнаването на житейския път и интуицията. Мантра – звукът на \“хам-шкам\“. Засяга работата на епифизата и работата на органите на зрението, слуха, миризмата и мозъка. Нарушенията във функционирането на чакрата водят до заболявания на ушите, очите, носа, белите дробове, а също допринасят за появата на мигрена и кошмари.

Благодарение на Аджна, човек слуша интуицията, подсъзнанието. Способността за концентрация и развитието на мъдростта зависи от нейното състояние.

Централна чакра

Сахасрара чакра е седмият енергиен център на короната , който се намира в областта на короната и има лилаво. Златист или сребрист цвят. Мантра – звукът на „Ом“. Тя отговаря за духовността и проницателността. Засяга мозъчната функция.

Това е център на върхови постижения, хранилище на знания. Развитието на тази чакра се осъществява през целия живот. През Сахасрара има енергийна връзка между останалите шест чакри и божественото. В Сахасрара всички енергии, идващи от долните чакри, са комбинирани. Той помага да осъзнаем, че животът е проява на духовното във физическото тяло. Именно от тази чакра започваме съзнателния си живот.

Всяка от 7-те чакри в нашето тяло има свое значение, носи своя собствена функция. Всяка чакра е отговорна за определено състояние на органи и системи на нашето физическо тяло. Много е важно да се научим как да работим с тях и тогава можем правилно да се напълним с жизнена енергия.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart