Детето е гост във вашият дом- нахрани, научи и пусни!

Защо не трябва да посвещавате целия си живот на децата!

Вероятно в живота на всяка майка децата са най-ценното нещо, което има. Родителите обаче трябва да помнят, че рано или късно децата им ще пораснат и ще тръгнат по  свой собствен път.  Психолози ни съветват да не се привързваме толкова много към децата си и да не изживяваме толкова болезнено отлитането им от семейното гнездо.Ние отделяме толкова много усилия и време за децата, че, изглежда, имаме право да изискваме от тях реципрочно„връщане“.

Всеки от нас трябва да помни, че децата ни не ни принадлежат . Освен това те не съществуват като наше отражение и не са предназначени да ни угодят.Трябва да се добави, че ние също не принадлежим на децата си, въпреки че в наши дни много от тях се опитват да докажат обратното.

Отношенията между родители и деца стават по-добри, когато бащите и майките осъзнаят, че тяхното потомство не е източник на удоволствие или полза. Всяко дете има душа и собствена цел в този живот. Задачата на родителите е да им помогнат да започнат този живот и да изпълнят мисията си в този свят, ставайки възможно най-добри.Когато осъзнаем, че децата ни не принадлежат , но идват в живота ни, за да се грижим за тях с уважение и разбиране, шансовете ни за уважение от тяхна страна и желанието им да споделят плановете си с нас се увеличават.

\"\"

ИСТОРИЯТА НА СЕМЕЙСТВО Х-от дневника на психолога
Познавах това семейство отдавна. Периодично се засичахме в цирка, магазина за обувки, концертна зала. Те се ожениха като студенти с голяма любов. Но целите и стремежите им бяха различни. Мъжът мечтаеше за кариера, жената – за деца. Затова всеки се занимаваше със своята работа- той отиде в Полша за платове и  завеси ,които търгуваше на пазара, а тя отгледа дъщеря си. Постепенно  съпругът стана по-силен, по-смел, печелейки  от магазина, който в крайна сметка прерасна в двуетажен салон, а съпругата му научи детето да седи  на гърнето, обясни му,че печката пари ,а вратата затиска пръстчетата му, как се различават синьото и червеното. След време започна да го придружава до училище и дузина кръжоци. Тези уроци бяха по-необходими за майката, отколкото за детето. За нея е важно да се чувства като добра майка, тя се опитва да нахрани детето най-вкусно и най-здравословно, дори то и да не иска. Майка, която се посвещава на дете, обикновено компенсира вътрешната си празнота. Може би е самотна? Може би няма какво друго да прави? След дипломирането си тя не работи и сега е трудно да потвърди квалификацията си и е трудно да намери работа след тридесетгодишна възраст  и без опит … И тя разлива цялата си луда енергия върху детето – и смята, че това е за негово добро.Но децата рано или късно ще пораснат – и как ще живее мама? Хората, които живеят пълноценен собствен живот, са в състояние да включат децата си в него. Когато човек обича работата си, това е заразително и децата взимат този пример от родителите си. Скоро момичето е изпратено в Англия и се отворя огромна празнина в живота й. Жената се почувства ненужна и на 35 години роди без да се колебае.
Времето изтича неусетно и тя повтаря всичко със сина си,от гърнето до училището и спортните клубове,уроците по езици и компютри.След по-малко от година  порасналото момче ще отиде да учи в Града на Голямата ябълка, а тя ще навърши 50 години. Няма да може да роди трето дете,докато съпруга й е направил   мрежа от магазини , а тя няма нищо. Само училищни рисунки и спомени……..
Индийска мъдрост казва: „Дете е гост във вашата къща. Нахрани, научи и пусни . 
Shopping Cart