Едно просто упражнение с много здравословни ползи- правете всеки ден!

Повдигането на крака върху стена е едно лесно упражнение с множество здравословни ползи, което всеки може да практикува у дома без нужда от екипировка и подготовка.

Макар и лесно за изпълнение, редовното извършване на това упражнение е изключително полезно при много проблеми и заболявания, като разширени вени, отоци на глезените, целулит, уморени и схванати мускули на краката, състояние на стрес, преумора и други.

Какво представлява и как се изпълнява?
Това упражнение в най-лесния си вариант е просто повдигане на краката от легнало положение вертикално нагоре, като това за удобство може да стане върху близка стена. За целта просто легнете на пода или върху легло, което е плътно до стена, след което поставете кръста си върху нея. В идеалния случай цялата задната повърхност на краката ви и седалището трябва да контактуват със стената.За максимален ефект е добре повдигането на краката да се практикува ежедневно по 10-15 минути, но дори да го направите само за една или две минути, също ще има полза.

Здравословни ползи от повдигането на краката вертикално нагоре

Намалява отоците на краката и помага срещу развитието на разширени вени
Когато краката са повдигнати нагоре, гравитацията започва да действа в полза на долната част на тялото, което спомага за подобряване на лимфния и венозния поток към сърцето, а отоците на краката намаляват. Ако прекарвате дълго време от деня си прави или в статична поза, то това упражнение ще ви бъде от голяма полза за профилактиката на лимфедем, венозна недостатъчност и развитието на разширени вени.

Отпуска уморените мускули на краката
Ако цял ден сте били на крак, е нормално мускулите ви да са напрегнати и да имат нужда от почивка. Поставянето на краката в това облекчено положение гарантира едно добро възстановяване и премахване на чувството за схващане и умора. Дори след един кратък престой в тази поза ще чувствате краката си отново добре, а усещането за болка, тежест и напрежение в мускулите ще е изчезнало.

Помага на гръбначния стълб и проблемите с кръста
В това положение, освен мускулите по задната част на бедрата, се отпускат и мускулите в областта на кръста, а гръбначният стълб е в облекчено положение. Това помага да се подобри позицията на таза и да се намалят проблемите с кръста, свързани с мускулен дисбаланс и ежедневното натоварване.

Ако усещате прекалено силно опъване в областта на гърба и кръста, това е знак за скъсяване на мускулите около гръбначния стълб. В този случай може да подложите възглавничка под областта на кръста и така да намалите напрежението.

Подобрява кръвообращението и действа положително на храносмилателната система
Позите, в които краката са поставени нависоко, са изключително важни, защото дават почивка от постоянния ефект на гравитацията върху тялото. Така се облекчава работата на сърцето, подпомага се кръвната циркулация, регулира се кръвното налягане, течностите се разпределят по-добре в тялото, като така се подобрява работата на вътрешните органи и храносмилането.

Успокоява нервната система, помага за освобождаване от стреса и натрупаното напрежение
Освен всички ефекти върху мускулите, кръвообращението и вътрешните органи, тази поза действа изключително релаксиращо и помага на човек да се отърве от натрупаните стрес и негативни емоции. Когато тя е комбинирана с бавно и ритмично дишане, този ефект се засилва, а нервната система се отпуска и успокоява.

ОПИТАЙТЕ БОРОВ ПРАШЕЦ   ОЩЕ ДНЕС И РАЗГЛЕДАЙТЕ ЦЕЛИЯ АСОРТИМЕНТ  НА ПРОДУКТИТЕ ВЕРТЕРА ТУК

Shopping Cart