Нобеловият лауреат Йошинори Ошисуми (Yoshinori Ohsumi) бе отличен за откриването и изясняването на механизмите в основата на автофагията/самоизяждане/, която е основен метод за разграждане и рециклиране на клетъчните компоненти.
Една чудна способност на тялото
За тялото гладуването не е проблем. Напротив. Когато човек не поема храна в продължение на 12 часа, тогава започва процесът, известен като „автофагия“.
Думата произлиза от гръцки и означава „самоизяждане“. Понятието се появява през 60-те години на миналия век, когато изследователи наблюдават за първи път, че клетките са в състояние да унищожават собственото си съдържание, заграждайки го в мембрани и формирайки \“сакчета\“, които се транспортират в отделение за рециклиране, известно като лизозома, където се разграждат.
Тоест, това е способността на организма да се самопрочиства от вредни, стари или болни клетки. По този начин гладуването стимулира възникването на нови клетки и може да ни предпази от ракови заболявания.
Врагът, наречен тумор
В две експериментални групи мишки били установени еднакъв процент ракови заболявания. С една шокираща разлика обаче: при гладуващите мишки раковите образувания нараствали доста по-бавно. В резултат от това се удължавала и продължителността на живота им – средно с около 12-15%.
Еднодневното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, а при болните от астма намалява пристъпите. Лекият стрес, който организмът изпитва по време на еднодневното гладуване, действа укрепващо на имунитета.Еднодневното гладуване спомага за изхвърлянето на токсини от организма.