ЕДНОДНЕВНО ГЛАДУВАНЕ ПОЧИСТВА „КЛЕТЪЧНИЯ БОКЛУК“

Нобеловият лауреат Йошинори Ошисуми (Yoshinori Ohsumi) бе отличен за откриването и изясняването на механизмите в основата на автофагията/самоизяждане/, която е основен метод за разграждане и рециклиране на клетъчните компоненти.

Една чудна способност на тялото

За тялото гладуването не е проблем. Напротив. Когато човек не поема храна в продължение на 12 часа, тогава започва процесът, известен като „автофагия“.

Думата произлиза от гръцки и означава „самоизяждане“. Понятието се появява през 60-те години на миналия век, когато изследователи наблюдават за първи път, че клетките са в състояние да унищожават собственото си съдържание, заграждайки го в мембрани и формирайки \“сакчета\“, които се транспортират в отделение за рециклиране, известно като лизозома, където се разграждат.

Тоест, това е способността на организма да се самопрочиства от вредни, стари или болни клетки. По този начин гладуването стимулира възникването на нови клетки и може да ни предпази от ракови заболявания.

Врагът, наречен тумор

В две експериментални групи мишки били установени еднакъв процент ракови заболявания. С една шокираща разлика обаче: при гладуващите мишки раковите образувания нараствали доста по-бавно. В резултат от това се удължавала и продължителността на живота им – средно с около 12-15%.

Еднодневното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, а при болните от астма намалява пристъпите. Лекият стрес, който организмът изпитва по време на еднодневното гладуване, действа укрепващо на имунитета.Еднодневното гладуване спомага за изхвърлянето на токсини от организма.

Еднодневното гладуване –Най-добрият начин да разтоварите своя организъм и да го прочистите от излишните натрупвания – мазнини, шлаки, токсини и отрови е да му дадете почивка.

www.borovprashec.bg

Shopping Cart