КАК ДА СЕ БОРОМ С ПАНИК АТАКИТЕ БЕЗ ЛЕКАРСТВА

Важно е да знаете как да се справите с паник атаките!

В наше време на стрес и непрекъснат информационен поток неконтролирани панически атаки станаха доста често срещани. Хората по света се обръщат към психотерапевтите за помощ, като се оплакват, че не могат самостоятелно да се съберат и да се справят с паник атаките.

Психолозите класифицират паник атаките като тревожно-фобични неврози. Просто казано, това са внезапни пристъпи на страх, които нямат реална основа. Те могат да се появят от няколко пъти годишно, до няколко пъти седмично, да продължат до три часа. Можете сами да се отървете от паник атаките или да сведете до минимум тяхната поява, ако разберете как да се държите правилно.

Експертите дават съвети за справяне с тревожността по време на паник атака:

1. Наплискайте се с вода

Едно от най-лесните неща, които можем да направим, е да потопим ръцете си в студена вода или да наплискаме лицето си с нея. Сензорната стимулация със студена вода помага за разсейване от тревожните чувства, които ни завладяват и облекчава повишените нива на кортизол.

2. Физическа активност и правилно дишане

Когато паниката ни завладее, е трудно да останем на едно място. Физическата активност в такъв момент винаги помага за сваляне на тревожността. Не е нужно да правим някакви сложни упражнения, достатъчно е просто да се раздвижим и да дишаме дълбоко. Правилното и дълбоко дишане е от голяма полза в такава ситуация. Трябва хубаво да вдишаме и след това бавно да издишаме въздух. След няколко минути тревожността ще намалее.

3. Повтаряне на успокояващи фрази

Заедно с дълбокото дишане, специалистите съветват да си повтаряме успокоителни фрази, от рода на: „Аз съм в безопасност и съм обичан „. Достатъчно е да ги повторим бавно няколко пъти, за да се почувстваме по-спокойни.

4. Позволете си да чувствате тревожност

Да, звучи абсурдно, но понякога колкото повече се борим с паниката, толкова по-лошо става, казват експертите. Вместо това, трябва да признаем, че чувстваме безпокойство и си позволим да се чувствате неудобно. Това звучи страшно, но тревожността остава закотвена, когато се съпротивляваме на нейното присъствие. Тя може буквално да се движи през нас и извън нас в момента, в който ѝ го позволим.

5. Плачете

Ако ни се плаче, трябва да плачем. Изследванията показват, че плачът може да бъде терапевтичен и често е знак, че има емоции, които трябва да бъдат освободени. Често безпокойството е отговор на потисната скръб, обясняват специалистите. В този случай, съзнателното ни разрешение да поплачем, може да ни предложи катарзиса, необходим за успокояване на нервната система.

6. Дайте си почивка от социалните мрежи

Хората, страдащи от тревожност, често се чувстват претоварени от информация, а социалните мрежи спомагат за това. И ни карат да гоним постигането на един съвършен образ, който не съществува в реалността. Друга пагубна тяхна функция е даването на грешна информация понякога. В това число и такава, свързана с тревожните разтройства, от които страдаме. Специалистите смятат, че все пак присъединяването към групи за справяне с проблема в интернет, понякога ни помагат да не се чувстваме сами в битката с това състояние.

7. Не мислете за симптомите

На практика е много трудно да го постигнем, тъй като те са най-плашещата част от ситуацията. Звучи трудно, но действа. В наша помощ в такъв момент е броенето или фокусирането върху различни цветове. Това ще разсее вниманието ни и ще намали дистреса.

8. Напишете проблемите си

Специалистите твърдят, че ако напишем страховете, които ни тревожат в момент на паника на един лист, това действа като терапия за безпокойството. Тъй като по този начин по-лесно можем да видим дали тези страхове са реални или ирационални (каквито са в повечето случаи).

 

Shopping Cart