Няколко съвета за това как да заспиваме лесно

Ако имате проблеми със заспиването, определено не сте сами. Много хора не могат да спят – и това е проблем, тъй като сънят е важен за здравето ни и способността ни да функционираме по възможно най-добрия начин. Повечето от нас се нуждаят от седем до осем часа сън всяка вечер, за да се чувстват отпочинали и заредени с енергия всеки ден.

  1. По малко светлината и звук!

Тези два фактора на  могат да повлияят на качеството и количеството на съня. Тъмнината кара мозъка ви да отделя мелатонин, който предизвиква успокояващ ефект и ви подхотвя за дън. Затова е важно да намалите излагането на светлина преди лягане.

Дори светлината от вашия компютър, телевизор или други устройства може да затрудни заспиването. Премахнете тези устройства от спалнята си и намалете светлината и отвън, като използвате затъмняващи завеси или маска за очи. Шумът също може попречи да заспите

  1. Нека спалнята и леглото да са ви е удобни

Възрастните прекарват около една трета от живота си, докато спят, така че си струва да инвестирате в спално бельо и легло за сън което е удобно за вас.

Преди да си легнете, опитайте се да намалите температурата в спалнята с няколко градуса. Вашата телесна температура спада по време на сън, а поддържането на по-ниски градуси в спалнята ви ще помогне на тялото ви по-бързо да достигне „правилната” температура.

  1. Изградете навици за сън

Точно като децата, възрастните спят по-добре, когато имат изграден навик за лягане. Правенето на едно и също нещо преди лягане всяка вечер може да ви помогне да подготвите тялото си за почивка и да подготвите мозъка си за сън. Придържайте се към дейности, които насърчават релаксация, като нежно разтягане, писане в дневник, четене или медитация.

  1.  Кажете не на СТРЕСА!

Начинът, по който се отнасяте и борите със стреса, може да изиграе значителна роля за способността ви да заспите. Когато стресът се превърне в тревога или безпокойство, той може да наруши съня ви и да доведе до невролози и психологичен дискомфорт. Ако вашият ум ви държи буден през нощта, опитайте се да практикувате техники за управление на стреса като медитацията например.  Експериментирайте с ароматерапия, дълбоко дишане, водене на дневник или медитация.

  1. Станете от леглото, четете книги преди сън

Ако лежите в леглото си и не можете да заспите, станете от леглото и направете нещо, което ще ви помогне да релаксирате. Това може да е четене на книга, практикуване на техника за релаксация или фокусиране върху вдишванията и издишванията ви. Когато започнете да чувствате, че ви се спи, върнете се отново в леглото.

Shopping Cart