СЕДЕМ БОЛЕСТИ С ДОКАЗАН ПСИХОЛОГИЧЕН КОМПОНЕНТ

Официалната медицина признава седем заболявания, чийто психологически компонент (нереагирали емоции, нездравословни наранявания) е доказан. Това е така наречените Чикаго Седем Психосоматични Болести.

1. Хипертония – високо / високо кръвно налягане.

От гледна точка на психиката – емоционално блокиране. Човекът е под натиск от нереагиралите си емоции. По правило такива хора са прекалено емоционални, но потискат емоциите си, сдържат се и задвижват нерешените проблеми по-дълбоко.

Метафора – кипящ съд. Ако капакът не се отвори, ще има експлозия.

2. Язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Нереагиралите емоции – негодувание, агресия, гняв, проявяващи се в ситуация, в която човек не е получил очакваната подкрепа, когато те не са се погрижили за него.
Неслучайно, позовавайки се на неприятен, отблъскващ за нас човек, ние често казваме: „Не го понасям“. Оказва се, че стомахът  не  усвоява много добре храната и започва да се храни сам, насочва  непроявената агресия навътре. Има и друг израз – „ангажирай се със самодисциплина“. Това означава ,че човек, който обвинява себе си, се „готви в собствен сос“ от факта, че светът не е изпълнил очакванията му. Помислете за значението на тези думи.

3. Неспецифичен улцерозен колит

Нереагирали емоции – негодувание, несигурност, емоционална нестабилност.
Човекът е дълбоко ранен. Тоест някаква ситуация е наранила и обидила човек толкова много, че той се е вглъбил в себе си, затворил се е, усеща, че е загубил надежда. Сякаш получил дълбока рана , раната периодично се усеща.

4. Невродерматит

Често такива хора се наричат ​​„лесно раними“, „тънкокожи“.
От гледна точка на психиката човек вика с тялото си: „Виж какво ми правиш ?!“ Нереагирани емоции – страх, беззащитност, нужда от внимание.

Дори отвън животът на такъв човек изглежда ненужно стресиращ. Някак си изобщо не искам да съм „в неговите обувки“. Много кожни заболявания съдържат сложна връзка с майката. В детска възраст, когато бебето опознава света чрез майка си, чрез докосването и обичта си, такова дете носи печата на отхвърлянето. Впоследствие кожните проблеми стават бариера в отношенията с обществото.
Неразрешимо заболяване като псориазис най-вероятно съдържа и психосоматични проблеми. Човекът сякаш казва: „Не съм в собствената си кожа. Искам да загубя кожата си. \“ Сърбежът и пилингът на кожата не се отстраняват чрез мазила или таблетки. Хипотетично причината за псориазис е свързана и с връзки с майката или бащата – отхвърляне или хиперпротекция.

5. Бронхиална астма

Нереагирали емоции – агресия, депресия, сдържаност, страх.
„Не ми стига въздух“ – чували ли сте този израз? Невъзможността да поемете дъх поражда дълбок страх. Вдишването се прави плътно, със свистене, изглежда, че този дъх е последен и просто няма достатъчно въздух. „Не мога да дишам дълбоко“ – усещаш как човек говори за липсата си на свобода, колко трудно му се дава нещо?
Причината най-често е липсата на достатъчно количество любов към бебето, току-що родено от страната на родителите, или излишък от родителско внимание, когато те просто „удушават“ бебето с грижите си. С пристъпите на астма такъв човек обръща внимание на себе си, сякаш показва с тялото си – „Задушавам се без любов“. Но без любов вътрешното му ранено дете се задушава, задържайки потиснатите си ридания.

6. Хипертиреоидизъм (хипертиреоидизъм)

Самото име на това тяло съдържа думата „SHIELD“, вероятно поради формата си, наподобяваща щит или пеперуда, а вероятно и заради защитните му функции. Нереагиралите емоции са страх.
Щитовидната жлеза засилва функциите си, когато ситуацията стане заплашителна, екстремна. Такива хора, като деца, обикновено растат много рано. Често те са хиперотговорни. Страхът, който присъства в живота им, се намалява поради придобитото умение да държат всичко под контрол. Нещо повече, необходимостта да държим всичко под контрол се проявява в проактивни действия в различни области от живота на такъв човек (работа, семейство, образование, спорт и т.н.). Той изглежда предава посланието: „Трябва да съм отгоре. Трябва да затворя всички вратички, през които врагът може да проникне. Трябва да поддържам самозащита добре. винаги бъдете готови да отблъснете всяка атака. \“
Не е възможно винаги да живеете в състояние на активен стрес, в състояние на тревога. Скоро надежден SHIELD ще започне да изпитва претоварване и ще се почувства от болестта. Метафората за самопомощ за такова събитие е приемането на мир, но не и война. Не е необходимо да поддържате отбрана, ако светът е приятелски настроен към вас, а вие самите сте отворени към света. Границите се отварят, войските се разоръжават, SHIELD се връща към нормалното.

7. Ревматоиден артрит

Нереагирали емоции – разочарование, негодувание, огорчение, гняв, липса на любов.
Болестта на ставите се проявява във възпаление,липса на гъвкавост, скованост и понякога деформация, до увреждане. Емоционалният живот на такива пациенти често протича тайно. Всички потиснати емоции, все едно не се забелязват и дори се отричат ​​от тях.
Човек е много критичен към своята социална среда, има високи морални принципи, както и строги стереотипи. Той е строг към себе си и, като има предвид тези около него, е двойно строг към тях. По правило с такава нагласа той ще бъде напълно разочарован. Известно време емоциите  се натрупват, пораждайки неизказано негодувание и гняв. Тези емоции действат парализиращо, не позволяват на човек да прости, да се промени. Отварят се, променят сферата си на дейност (често тези хора не вършат работата си) или променят подхода към своята работа, към живота като цяло. Сякаш светът му казва: „Стани по-гъвкав, върви по-лесно, наведи се, изправи се, ще можеш да видиш много невероятни неща. Промени се! ”Прекомерното блокиране на всичко чуждо, което е неприемливо за него, пречи на човек да чуе това предизвикателство на света. Той продължава да стои на мястотот си  деформиран в упоритостта си.

Метафората на помощта е смразяващ лед и бурна река, преодоляване на препятствия, избягване на препятствия. Терапията е показана със слънцето, огъня на духовното пробуждане, приемането, любовта.
Всъщност има много материал по тази тема и това е едно виждане за влиянието на психическия компонент върху тялото, върху физическото здраве на човек.
Въпреки това, покрай общопризнатата седем, има много факти, потвърждаващи наличието на психичния компонент при други заболявания – онкология, диабет, кожни заболявания, обикновени настинки и наранявания, дори и болести, предавани по полов път, противно на всеизвестното „Всички болести са от нерви, само сифилисът е от удоволствие“.

Но подходът към изцелението на хората в нашата традиционна медицина оставя много да се желае. Въпреки че „Спасяването на давещите се е работа на самите давещи се“ също не дава лош резултат. Това кара човек да мисли и да се обърне към себе си, да погледне вътре. Само обръщайки се навътре, откривайки тези потиснати травми в себе си, нереагирали емоции, освобождавайки сдържаната от тях енергия, се стига до хармонизиране на психиката и тялото, възстановяване на изгубената духовност, приемане на себе си и света и здравето.

Shopping Cart