Здравословно хранене – правила, храни, отслабване

Какво разбирате под „здравословно хранене“? В общи линии, това е здравословна диета, която помага да се поддържа или за подобряване на цялостното здраве.

Какво е здравословно хранене?

Здравословното хранене е начин на хранене, който включва приемането само на вещества, които са полезни за вашето здраве и поддържат тялото ви в добро състояние.

Яденето на разнообразни храни и консумацията на по-малко сол, захар и индустриално произведени трансмазнини са от съществено значение за вашия здравословен режим на хранене.

Крайъгълният камък е, че трябва да замествате преработената храна с истинска храна, когато е възможно.

Благодарение на здравословния режим ще намалите значително риска от заболявания като затлъстяване, диабет, рак и сърдечни заболявания.

Защо трябва да се храните здравословно?

Увеличеното производство на преработени храни, бързата урбанизация и промяната на начина на живот доведоха до промяна в хранителните навици.

Хората консумират повече храни с високо съдържание на енергия, мазнини, свободни захари и сол / натрий, а не ядат достатъчно плодове, зеленчуци и други диетични фибри, като пълнозърнести храни.

Проучванията продължават да свързват сериозните заболявания с лошата храна.

Например здравословното хранене може драстично да намали шансовете ви за развитие на сърдечни заболявания и рак.

Правила за здравословно хранене

Здравословно хранене

Основните правила за здравословно хранене дават на тялото ви хранителните вещества, от които се нуждае всеки ден, като същевременно оставате в рамките на дневната си калорична цел за отслабване.

Може да използвате примерната чиния за здравословен режим за хранене представена от Harvard T. H. Chan School of Public Health

По-голямата част от храненето ви запълнете със зеленчуци и плодове – 1/2 от чинията си:

  • Стремете се към разнообразие и не забравяйте, че картофите не се препоръчват в чинията за здравословно хранене поради отрицателното им въздействие върху кръвната захар.

Пълнозърнести храни – ¼ от чинията си:

  • Пълнозърнести култури – пшеница, ечемик, киноа, овес, кафяв ориз и храни, приготвени с тях, като пълнозърнеста макаронени изделия – имат по-мек ефект върху кръвната захар и инсулин в сравнение с белия хляб, бял ориз и други рафинирани зърна.

Протеин – ¼ от вашата чиния:

  • Рибата, домашните птици, боба и ядките са здравословни, многостранни източници на протеини. Те могат да се смесват в салати и да се съчетават добре със зеленчуци. Ограничете червеното месо и избягвайте преработените меса като бекон и наденица.

Здравословни растителни масла – умерено:

  • Изберете здравословни растителни масла като зехтин, рапица, соя, царевица, слънчоглед, фъстъци и други и избягвайте частично хидрогенирани масла, които съдържат нездравословни трансмазнини. Не забравяйте, че ниско съдържание на мазнини не означава „здравословно“.

Пийте вода, кафе или чай:

  • Пропуснете сладките напитки, ограничете млякото и млечните продукти на една до две порции на ден и ограничете сока до една малка чаша на ден.

Бъдете активни:

  • Не е свързано със здравословно хранене, но е важно за здравето. Също така е важно при контрола на теглото и желанието за отслабване.

Основното послание на чинията за здравословно хранене е да се съсредоточи върху качеството на храната и живота.

Купете Боров прашец 120 таблетки тук.

Станете член на нашата фейсбук група „Здрави с жива хранатук

Shopping Cart