ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ……ЗА ИЛИ ПРОТИВ КАФЕТО

Знаете ли, че за предимствата или опасностите от пиенето на кафе се мисли отдавна? И се спори отдавна- кафето ободрява,но вреди на здравето или добавя сили и години живот? Но  как да го определим точно, защото всеки има различен  организъм!

Много преди да се проведат обширни изследвания и статистики по този спор, кралят на Швеция Густав III /на трона от 12.2.1771г-29.3.1792 г./ провел интересно проучване. Двама братя близнаци от благородничеството чакали смъртно наказание в затвора. С кралски указ монархът заменил екзекуцията с доживотен затвор.Прогресивния за времето си крал в името на науката заповядал на двамата братя ежедневно да се дава на единия  чай, а другия кафе. За да е сполучлив  експеримента  условията за двамата били възможно най-сходни. Предвид  начина на живот на благородниците до преди присъдата,свикнали на лукс и изискана храна този експеримент бил много удобен , разбира се, като се вземат предвид условията на затворническия живот. Двама професори по медицина наблюдавали затворниците. Те трябвало да запишат  датата на смъртта на нещастниците. Между другото, почти никой не се съмнявал, че чакането няма да е дълго, защото били предписани значителни дози от напитките.

Първите умрели  лекарите от старост. Густав III бил убит в Операта през 1792г, но експериментът продължил. Интересен факт е, че първият умрял бил братът, който пиел чай на достолепните  83 години. Няколко години по-късно починал другия, който пиел много кафе в живота си.

Шведите казват, че след подобни доказателства за неоспоримите ползи от кафето, то се е превърнало в любимата им напитка. Статистиката сочи,че шведите пият около 1800 чаши кафе годишно. Това е едно от първите места в света. А от съседите пред Швеция, е само Финландия е по отношение на консумацията на кафе.\"\"

Shopping Cart