Как да свалим температурата без лекарства

Високата температура (39-40 градуса), особено при  бебета е свързано с влошено  състояние и обикновено се дават антипиретици (лекарства за сваляне на температурата).

Но има състояния, при които тяхната употреба е рискована – алергии, повръщане, болки в корема, предозиране с лекарства. Тогава е по-добре да свалите температурата без лекарства, особено ако тя не е много висока. Или да подпомогнете антипиретиците да си свършат работата по-бързо и в по-малки дози.

 

Най-важното при температура е да се приемат много течности, особено вода. В противен случай детето се обезводнява и поддържа температурата. Особено подходящи са чайовете от липа, брезова кора и малинови листа, както и малинов сироп, те смъкват температурата като предизвикват изпотяване. Залейте една супена лъжица от изброените билки с чаша гореща вода и оставете десетина минути да се запари.

След като се изпие топлата напитка, детето се завива с одеяло, за да се изпоти. Ефикасна е и напитката със сминдух – чаена лъжичка от него се вари в 250 мл. вода пет минути. Прецежда се и се взема по една супена лъжица на 15 минути до спадане на температурата.

Втората стъпка са студените компресиНа топлите части на тялото сложете кърпи, напоени с равни количества оцет и вода, а на краката – мокри чорапки. Добра работа вършат и пластмасови бутилки с вода, предварително изстудени в хладилник, поставят се под мишниците, в задколенните сгъвки, шията и в слабините.

Алкохолът и спиртът вършат добра работа, външно приложени, защото бързо се изпаряват и охлаждат, такава е ролята и на оцета. Но първите не се прилагат при деца, защото се абсорбират през кожата и детето може да се „напие”. Не прилагайте и старата практика с обвиване със студени чаршафи, контрастът между високата температура на кожата и ниската на чаршафа е прекалено голям, детето може да изпадне в шок.

Най-добре поставете детето с висока температура във ваничка с топла вода, като за къпане. След това постепенно, от страната на крачетата, доливайте студена вода, така че водата да стане по-хладка. Същото може да се направи и с душ.

Много добре се понасят компресите на прасците. Намокрете кърпа със студена вода, изстискайте я и обвийте прасците от глезена до коляното, отгоре завийте с хавлиена кърпа и оставете 30 минути. Не завивайте отгоре с одеяло.

При много висока температура и тежко състояние на детето най-вероятно ще се наложи да се приложат традиционните лекарства в съчетание със средствата от народната медицина.

Shopping Cart