Ползите от сок от алое вера

Какво представлява алое вера? 

Алое верата е растение с дебели и сочни листа и повечето хора лесно го разпознават поради назъбените му листа, които наподобяват пипала. 

Растението алое вера е източник на гел, който се добива от сърцевината на сочните листа. Този гел се намира точно под твърдата обвивка на листото и съдържа изобилие от вода и въглехидратни полимери. Гелът е богат на витамини, незаменими аминокиселини, липиди и полифеноли, които придават на алое верата антивирусни, антибактериални и антигъбични свойства.  

Сокът от алое вера се прави от гела в растението и се произвежда по един от два начина:  

Обработка на цялото листо 

При този производствен метод, цялото листо на алое верата се използва за направата на сок. То се смила и се филтрира, за да се премахнат всички латексови частици (наречени “алоин”). 

Важно е да се премахнат латексовите частици, защото те имат горчив вкус, силен лаксативен ефект и могат да бъдат вредни в големи количества.  

Обработка на вътрешността на листото 

При този метод, външният пласт, тоест кората и латексът се премахват преди да се преработи сърцевината на листото под формата на течност. Някои производители преработват допълнително гела, за да се получи по-висока концентрация.   

Какво са открили проучванията за сокът от алое вера? 

Съществуват много документирани ползи за здравето на хората от приложението на алое вера. Проучванията сочат, че екстрактът от алое вера може да подпомогне третирането на кожни състояния както и някои форми на дисфункция на имунната система, атерогенеза (наслоена плака в артериите) и много други функции на клетките.  

Съществуват няколко проучвания проведени единствено със сок от алое вера, но е логично да приемем, че може да има съвпадения и прилики с някои други продукти от алое вера, тъй като те съдържат много, ако не напълно еднакви, биоактивни компоненти.  

Сок от алое вера Equilibra за здрава храносмилателна система 

Едно от главните твърдения в клиповете в Тикток и причината, поради която хората го харесват, е че подпомага здравето на храносмилателната система.  

Оказва се, че съществуват доказателства за ползите на алое вера на храносмилателния тракт. Едно изследване разглежда ефектите на алое вера върху лактобацилите, пробиотик, който често се среща в червата, посочва, че различната концентрация на сокът на алое вера стимулира производството на полезни бактерии за храносмилателната система. Отделно проучване е наблюдавало антимикробния ефект на сокът от алое вера на потенциално опасни бактерии и гъбички. Той също може да помогне при проблеми свързани със Синдрома на раздразненото черво като запек и подуване на корема.  

Ако сокът от алое вера оказва влияние на флората на червата като увеличава броя на “добрите” бактерии и намалява “лошите”, твърденията, че подобрява здравето на храносмилателната система не са неоснователни. Това може да доведе до ползи като подобрено храносмилане, настроение и психично здраве, редуциране на подуването и симптомите на кожни състояния. 

Купете чист сок от алое вера на италианската марка Equilibra тук

Разгледайте всички продукти на Equilibra тук!

Shopping Cart