ВОДА С ЛИМОН ИЛИ ВОДА С ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ

Съществува съвсем скорошно проучване от 2021 г., публикувано в European Journal of Healthy Nutrition.

Група доброволци яде 100 грама бял хляб и след това е разделена на три групи.

Първата група пие 250 мл чиста вода с хляба.

Втората група пие 250 мл черен чай заедно с хляба.

Третата група пие 250 мл вода с лимон заедно с хляба.

В продължение на три часа измервали нивото на кръвната си захар на всички доброволци на всеки 15 минути.

В групата пиеща вода с лимон, в сравнение с другите две групи, кръвната захар се повишава с 25% по-малко и максималният пик настъпва почти два пъти по-късно (на 78 минута вместо на 41), което е добре, защото когато след пика, глюкозата започва да намалява , особено ако се случи внезапно, жадуваме за бързи въглехидрати.

Същият принцип е и с ябълковия оцет.

Вода с лимон или вода с ябълков оцет-и двата варианта са добри!
Нашата слюнка съдържа специален ензим, наречен алфа-амилаза.Той участва в разграждането и усвояването на въглехидратите.

„Алфа-амилазата е ензим, който помага на тялото да абсорбира сложните въглехидрати. Синтезира се в различни тъкани и органи, главно в слюнката и панкреаса. Слюнчената фракция на ензима участва в началния етап на храносмилането, а панкреасната фракция се екскретира в дванадесетопръстника, където настъпва основният етап на смилането на въглехидратите, излишъкът от ензима се екскретира от тялото с урината.

Чрез увеличаване на киселинността на храната, която ядем, ние намаляваме производството на алфа-амилаза.Това от своя страна намалява усвояването на захарите, а това от своя страна намалява скока на кръвната захар след това с 20%.Това води до по-малко освобождаване на инсулин и по-малко желание за бързи въглехидрати.

Д-р Галина Файзулина

www.borovprashec.bg

Shopping Cart