Въпроси за продуктите от кафяви водорасли на Вертера и техните отговори

Въпрос 1: Какви са различните видове водорасли? 

Водораслите могат да се разделят на микро и макроводорасли. Макроводораслите от своя страна са около 6000 вида, които се разделят на 3 групи според цвета на оцветяващите пигменти:

  • червени
  • зелени
  • кафяви

Някои от тези 3 вида водорасли се използват от стотици години като храна от крайбрежните азиатски народи. Най-разпространени са кафявите водорасли, които заемат около 60% от общото количество.

Въпрос 2: Вкусни ли са водораслите Ламинария?

Това са вид кафяви водорасли, известни още като келп, комбу в Япония, морско зеле и пр. С тяхна помощ се приготвят японските супи Даши и Мисо. В Корея тези кафяви водорасли се използват дори за производство на бонбони. За тези народи не е необичайно да използват сурови морски водорасли Ламинария за салата или пък да ги консервират. През 1908 г. японския професор Икеда открива петия вкус – умами именно от кафяви водорасли Ламинария. В 100 грама от тях има 1200-3400 mg глутамат. За сравнение в доматите се съдържат 470-1200 mg, в чесъна – 110 mg, още по-малко в картофите, китайското зеле, морковите и лука. След това под формата мононатриев глутамат започва масовото овкусяване на хранителни продукти като се започне от бульони за супи, подправки, колбаси, пакетирани храни, та чак до бебешки храни.

Може да се каже, че водораслите са вкусни, по специфичен начин. В България нямаме културата да похапваме свежи пресни водорасли като салата.

На помощ идват овкусените плодови супер храни Вертера Гел Форте с вкус на ябълка, касис  или касис. Ако си поръчате само Вертера Гел можете да го смесите с плодов сок, да го разбиете заедно с други плодове и/или зеленчуци като смути и дори да го консумирате като гъст пастет с авокадо, лимон и пр. Ето 5 примерни рецепти с Вертера Гел или Вертера Гел Форте с натурален вкус на морски водорасли.

Две супени лъжици дневно са в състояние да ни набавят множество витамини, микро и макроелементи, както и неповторими на сушата биоактивни вещества, за които ще стане дума по-нататък.

Въпрос 3: Как този вид водорасли влияят на теглото?

Кафявите водорасли са нискокалорични. На порция от 100 грама, килокалориите са 9, мазнините 0.1 грама, въглехидратите 0.8, а протеините 1.1 грама. Кафявите водорасли спадат към термогенните храни. При консумирането им тялото изгаря повече калории за усвояване, отколкото се съдържат в самите храни. Клетъчната стена е изградена от твърди целулозни влакна, които обикновено преминават неусвоени през стомашно-чревния тракт на европейците. В подобни случаи водораслите неколкократно набъбват и създават усещане за ситост. Така без да пазите диети може да отслабнете плавно в продължение на няколко месеца.

Тук не говорим, че в рамките на няколко дни ще загубите много килограми, а че продължителния прием може да ви помогне главно чрез намаляване на обема на приетата храна. Вътре в самите клетки, които са защитени от твърдата клетъчна стена, се намират много ценни хранителни вещества. Изследвания доказват, че японците и други азиатски народи, които от хилядолетия се хранят ежедневно с водорасли, имат специален вид чревни бактерии и ензими, които позволяват разбиването на твърдата целулоза и усвояването на всички ценни хранителни вещества.

В клетъчната стена се съдържат алгинати, които имат множество приложения и се съдържат само в кафявите морски водорасли като Ламинария и Фукус. Алгинатите се използват широко в кулинарията за желиране. Те са веган алтернативата на колагена. Това е причината Вертера Гел да има такава желирана форма.

Уникалната засекретена и патентована форма позволява разбиването на клетъчните стени и усвояването на 93% от човешкия организъм. Гелът образува тънък филм в червата като от една страна пречи на проникването на тежки метали в организма, а от друга създава усещане за ситост.

Въпрос 4: Какво представляват клетъчните храни?

Терминът клетъчни храни  е въведен за първи път в Япония  с разработването на специален печат за обозначаване на храни за специфична здравословна употреба (FOSHU). Този печат се поставя на преработени храни, които съдържат съставки за подобряване на специфични функции в тялото, и освен това са хранителни.

Shopping Cart